Leren-plus Beter begrijpend lezen in Leeuwarden

Beter begrijpend lezen

Een goede lezer leest nauwkeurig en vlot, begrijpt wat hij leest, kan teksten leren en leest graag en veel. Geldt dat niet voor jouw kind? Loopt hij daardoor vast tijdens het maken van huiswerk en het leren van toetsen? En hoort jouw kind bij een op de tien leerlingen die wel wat hulp kan gebruiken om zijn leesvaardigheid te verbeteren?

Houd je kind niet van lezen?


 • Neemt je kind de lesstof niet goed in zich op?
 • Heeft je kind moeite met het leren van hoofdstukken en andere grote lappen tekst?
 • Leerde jouw kind voorheen alles uit zijn hoofd maar lukt dat niet meer?
 • Leest je kind niet echt nauwkeurig en vlot?
 • Begrijpt je kind niet alles wat hij leest?     

Waarom begrijpend lezen?

Ik ben Marinka Asjes en graag help ik jouw kind beter begrijpend lezen zodat hij tijdens Nederlands betere cijfers haalt, maar ook veel profijt heeft bij andere vakken.

Verschillende vakken

Zo heb je het nodig bij het maken van verhaalsommen bij rekenen en wiskunde. Als je niet begrijpt wat je leest, kan je je de leerstof niet eigen maken. Of moet je alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat, maar begrijpen dan vaak nog niet wat ze leren. Ze kunnen alleen reproduceren maar bij lastigere vragen vallen ze door de mand.

Bij het vak Nederlands is teksten begrijpen een doel. Bij veel andere vakken is het een middel om tot een beter begrip van het vak te komen. Goed lezen en begrijpen wat hij leest, bepaalt namelijk hoe goed hij het doet op school. Hoe meer bedreven hij is in begrijpend lezen, des te beter hij nieuwe lesstof van vakken als biologie, aardrijkskunde, economie en geschiedenis opneemt.


Wat is het nut van begrijpend lezen?

Op de middelbare school worden steeds hogere eisen gesteld aan wat je kind moet kennen en kunnen. Aandacht voor leesvaardigheid is dan ook heel belangrijk want hoe beter je kind leest, des te groter de kans op schoolsucces, hoge cijfers en zelfs een betere maatschappelijke positie. Begrijpend en technisch lezen waren al belangrijk op de basisschool, maar op de middelbare school nog meer. Het fundamentele niveau (F-niveau) moet je kind aan het eind van het vmbo, havo of vwo beheersen, respectievelijk 2F, 3F en 4F.

Hoe meer bedreven hij is in begrijpend lezen, des te beter hij nieuwe lesstof van nieuwe en bestaande vakken opneemt. Voor begrijpend lezen is een grote woordenschat en goed technisch lezen erg belangrijk. Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, leg je verbanden waardoor je inzicht en overzicht krijgt. Je snapt de tekst, ziet het voor je, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter.Voor wie?

Deze training is voor leerlingen die:

 • Niet van lezen houden
 • De lesstof niet goed in zich opnemen
 • Moeite hebben met het leren van hoofdstukken en andere grote lappen tekst
 • Voorheen alles uit hun hoofd leerden maar bij wie dat nu niet meer lukt
 • Niet nauwkeurig en vlot lezen
 • Niet alles begrijpt wat hij net heeft gelezen
 • Moeite hebben met overzicht houden tijdens een proefwerk Economie
 • Ondanks keihard leren voor een toets Geschiedenis er niet in slagen een voldoende te halen
 • Hoofd- en bijzaken onderscheiden in teksten lastig vinden
Leren-plus Beter begrijpend lezen

Na deze 4 lessen

Heeft je kind een grotere woordenschat
Haalt hij hogere cijfers
Vergroot hij zijn leesvaardigheid
Leert hij makkelijker en sneller
Leest hij nauwkeuriger en vlotter
Beter begrijpend lezen
Ontwikkelt hij vol zelfvertrouwen zijn eigen leesvaardigheid

Na de training kan je kind beter begrijpend lezen en gaat hij/zij zelfverzekerd aan de slag om de eigen leesvaardigheid verder te ontwikkelen

Wil jij beter begrijpend lezen leren in Leeuwarden?

In vier lessen van anderhalf uur leer ik je kind hoe hij een tekst overziet, verschillende leesstrategie├źn toepast, vragen maakt bij een tekst en nog veel meer. Ook besteed ik aandacht aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit oefenen we door actief aan de slag te gaan.

Leren-plus De weg naar zelf leren

Neem contact met me op

Als je vragen hebt, vul dan het contactformulier in. Of bel me op door op het kop koffie te klikken rechtsonder op je scherm.