Bordspellen

Als een bordspel doet werk je bijna zonder dat je het door hebt aan je executieve vaardigheden. Niet alleen  emotieregulatie is belangrijk, maar ook flexibiliteit en doorzettingsvermogen heb je soms nodig om te kunnen winnen. Want wat doe je als je tegenstander ineens iets anders doet dan je had verwacht? Of, wat doe je als je verliest? Met een bordspel van deze pagina werk je op een aangename manier aan je executieve vaardigheden (EV) of aan je reken- en wiskundevaardigheden (R&W)

Bordspel regenwormen executieve vaardigheden 

Regenwormen (R&W) Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken

Leeftijd 8-99 jaar          Aantal spelers 2-7

Bordspel NMBR9 executieve vaardigheden

NMBR9 (R&W) In dit eenvoudige puzzelspel bouw je aan je eigen toren. Elke ronde wordt een kaart getrokken en moet je het betreffende cijfer in of op je toren leggen. Hoe hoger een cijfer zich in je toren bevindt, des te meer punten het oplevert. 

Leeftijd 8-99 jaar          Aantal spelers 1-4

Bordspel TAKE5! executieve vaardigheden

Take 5! (R&W) Wie incasseert de minste strafpunten? Het spel bevat 104 kaarten met verschillende waarden en strafpunten. Iedere speler krijgt er 10 en er liggen 4 kaarten open op tafel. Elke ronde kiest iedereen een kaart uit zijn hand en legt deze gedekt voor zich neer. De spelers draaien hun kaart tegelijk om en leggen hun kaart aan de op tafel liggende kaarten aan, waarbij de speler met de laagste kaart begint, enzovoort. Wie de zesde kaart aan een rij moet leggen, moet de vijf kaarten van die rij als strafpunten nemen alvorens hij zijn kaart neerlegt. Wie na 10 ronden de minste strafpunten heeft, wint.

Leeftijd 10-99          Aantal spelers 2-10

Bordspel koehandel executieve vaardigheden

Koehandel (R&W) Eénmaal… andermaal… verkocht! Wie is de gelukkige eigenaar van de prijskoe Bertha of één van de andere dieren? Menige doortrapte koehandel loopt volkomen uit de hand. Maar wie heeft nu eigenlijk wie te pakken? Alleen wie met boerenverstand biedt en listiger is dan de rest krijgt de lucratiefste dieren in handen en wint koehandel. Werk met dit bordspel aan je rekenvaardigheden! 

Leeftijd 10-99          Aantal spelers 3-5

Bordspel clever executieve vaardigheden

Clever (EV) Elke dobbelsteen heeft een eigen kleur, die overeenkomt met een categorie op jouw persoonlijke scoreblad. Elke kleurencategorie geeft punten op een eigen manier. Per beurt moet je drie keer rollen, waarna je telkens één dobbelsteen kiest. Elke lagere dobbelsteen dan degene die je kiest gaat naar het dienblad, waardoor de tegenspelers tijdens jouw beurt gebruik van deze dobbelsteen mogen maken. Hoe slimmer je kiest, hoe meer kans je hebt op het creëren van kettingreacties. 

Leeftijd 8-99          Aantal spelers 1-4

Bordspel set executieve vaardigheden

Set (EV) Er liggen 12 kaarten met gekleurde symbolen op tafel. De symbolen hebben vier eigenschappen in drie variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm. Alle spelers zoeken nu tegelijkertijd naar een set. Na het pakken van een set worden de kaarten op tafel weer aangevuld. Wie heeft aan het einde van het spel de meeste kaarten? Werk op een leuke manier aan je executieve vaardigheden met dit bordspel.

Leeftijd 6-99          Aantal spelers 1-8