Leren-plus Executieve functies

Ken je deze drie executieve functies van het brein?

Executieve functies zijn een belangrijk onderdeel van het menselijk brein. Ze stellen ons in staat om te denken, leren, herinneren en problemen op te lossen. In dit artikel leg ik van drie executieve functies kort uit wat het zijn en hoe ze werken bij pubers (of juist niet). Ook lees je hoe je als ouder je kind kan steunen in de ontwikkeling van de executieve functies. Nu al meer lezen? Kijk dan hier

Taakinitiatie

Het vermogen om zonder dralen met projecten te beginnen, op tijd, op efficiënte wijze
R. Guare

Vertoont je kind uitstelgedrag of slaagt hij/zij er niet in op tijd te gaan leren voor een lastige toets? Dan helpt het als je aangeeft welke hulpbronnen je kind beschikbaar heeft om aan de klus te beginnen. Hierdoor wordt de drempel lager om te starten. Soms is de hulpbron een docent, soms ben jij dat zelf. Verdiep je in het waarom van het uitstelgedrag. Op basis daarvan kan je bepalen op welke manier je je kind gaat begeleiden dit voortaan te voorkomen. Bovendien kan het uitstellen best voortkomen uit iets relatief eenvoudigs, zoals het niet volledig op de hoogte zijn van iets. Bijvoorbeeld welke stof er geleerd moet worden voor een toets.

Volgehouden aandacht

Het vermogen om de aandacht erbij te houden, ondanks afleidingen, vermoeidheid of verveling
R. Guare

De instructies die jij aan je kind geeft kunnen een belangrijke rol spelen bij het vergroten van zijn/haar cognitieve vaardigheden. Zorg ervoor dat ze goed begrijpen wat je bedoelt. Daarom is uitleggen, en deze herhalen, van belang. Betrek je kind bij het vaststellen van wat concentratie is. Wat hebben ze er voor nodig, van zichzelf en van de omgeving? En hoe ziet geconcentreerd bezig zijn er uit bij hem of haar? Help ze bij de uitvoering van de taak vervolgens herinneren dat ze hun handelingen correct en zoals samen vastgesteld blijven uitvoeren. 

Timemanagement

Het vermogen om in te schatten hoeveel tijd je hebt, hoe je die kunt indelen en hoe je je aan tijdslimieten en deadlines kunt houden
R. Guare

Om succesvol deel te nemen aan activiteiten op en buiten school is het noodzakelijk om effectief met tijd om te gaan. Je kind in de middelbare school leeftijd kan je hulp bij het plannen van die activiteiten goed gebruiken. Ook kan je hem helpen met het stellen van prioriteiten en het stellen van doelen binnen alles wat er moet gebeuren. Dat betekent dat je hem/haar geregeld mag helpen herinneren zich te focussen op het doel. Bijvoorbeeld door 1 ding tegelijk te doen.

Meer weten over de executieve functies?

Lees dan het boek Slim maar… Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken”. Geschreven door Dawson, P., en R. Guare, (2009) Amsterdam: Hogrefe Uitgevers. In 2016 is van ditzelfde boek ook een volwassenen editie uitgekomen, bij dezelfde uitgever.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *