Leren-plus. Blog. Laveren tussen zelf laten ontdekken en ingrijpen

Hoe laveer je tussen zelf laten ontdekken en ingrijpen?

De opstart-activiteiten van het nieuwe schooljaar zijn achter de rug. Op veel scholen zijn de eerste lessen begonnen en verschuift het vakantiegevoel wat naar de achtergrond. Misschien vraag je je als ouder juist in deze fase van het schooljaar af hoe je je kind kan ondersteunen en stimuleren bij alles wat met school te maken heeft. Want je weet dat ze voldoende talent hebben om het uiteindelijk zelf te doen. Maar hoe laveer je tussen zelf laten ontdekken en ingrijpen?

Benut aanwezige kennis en vaardigheden

Benut de aanwezige kennis en vaardigheden van je kind. Kinderen met dezelfde biologische potentie kunnen zichzelf met behulp van prikkels uit de omgeving verschillend ontwikkelen. Jij kan daar een stimulerende rol in hebben door je kind te prikkelen en inspireren om datgene wat hij in potentie kan of weet, verder te ontwikkelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door kennis te delen of voorbeelden te geven. Leg uit, vertel, deel ervaringen.

Bied structuur

De hersenen van je kind zijn nog volop in ontwikkeling. Hierdoor zijn onder andere organisatievaardigheden en structuur aan te brengen nog beperkt aanwezig. Biedt daarom een kader waarbinnen je je kind de ruimte heeft om te oefenen en zichzelf te ontplooien. Dit geeft hem de zelfstandigheid waar hij behoefte aan heeft in deze fase. En ja, het door jou gestelde kader zal soms negatief worden ervaren. Accepteer dit vooral (…) en leg je kind uit waarom het in zijn eigen voordeel is dat je het doet. Of maak samen een lijstje met minimale afspraken waar je kind zich aan houdt. Hiermee stel je een kader en weet je kind wat de ruimte is waarbinnen hij ervaring kan opdoen, kan oefenen.

Ga in gesprek

Om je kind in staat te stellen zijn eigen keuzes te maken is het belangrijk dat je elkaar in gesprek blijft. Stel vragen aan je kind en vraag door, zo laat je merken dat je hem serieus neemt. Als je kind zelf jouw mening vraagt kan het zijn dat hij je input gebruikt om een eigen mening te vormen. Ook dat is leren.
Pubers gaan graag in discussie, het zal je niet zijn ontgaan 😉 Elke discussie is voor jou een mogelijkheid om je kind te inspireren en stimuleren om verder na te denken. En verder nadenken betekent dat je kind open staat om te leren.

Leren doe je overal

Leren doet je kind overal. Kinderen die op een sportclub zitten leren daar ook. Ze leren van elkaar, vooral op sociaal emotioneel vlak. Deze vorm van persoonlijke ontwikkeling helpt hen om op school makkelijker te leren. Maar denk ook aan jullie gezamenlijke vakanties, aan de etenstafel en ’s avonds voor de tv. Ook die momenten kan je benutten om je kind te inspireren. Op wat voor manier betrek je je kind bij gesprekken aan de etenstafel? Welke programma’s kijken jullie op tv en hebben jullie het over de inhoud ervan? En, betrek je je kind bij beslissingen die je huishouding betreffen? Als je je kind bijvoorbeeld betrekt bij je overweging om je huis te verbouwen dan heeft hij daar op school later bij meerdere vakken profijt van.

Praten over gedrag

Praat over gedrag. Het reflectief vermogen is beperkt ontwikkeld bij je kind. Maar maak je geen zorgen, het komt uiteindelijk allemaal goed. In het hier en nu zal je hen er wel bij moeten helpen. Dit kan je doen door met hen te praten over het eigen gedrag en dat van anderen. Waarom doe je wat je doet en ben je tevreden over het effect er van? Zou je iets anders doen, een volgende keer, of ben je tevreden? Leer je kind dat het belangrijk is om zich in te leven in anderen en hoe hij dat kan doen. Zelf zal hij daar hoogstwaarschijnlijk nog moeite mee hebben.

Humor

Uiteraard zijn er boeken vol geschreven over de manier waarop je als ouder met je kind kan omgaan. Als je verder wilt lezen, kijk dan eens op de Boekenplank of bij de Downloads. Natuurlijk kan je die benutten, vooral omdat ze je wetenschappelijk onderbouwde handvatten kunnen geven. Alleen, blijf intussen vooral veel lol maken samen. Met humor laveren tussen zelf laten ontdekken en ingrijpen brengt de dingen terug in de juiste proporties. En dat komt de relatie met je kind alleen maar ten goede.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *