Podcasts

Pedagogiek en opvoeding

Leren-plus Podcast tips
Psychologen Nederland (Psyned)

Waar wacht je op?

In elke aflevering vertelt een psycholoog wat je vandaag kan doen om je weer iets beter te voelen.

Leren-plus Podcast tips
Marissa van der Sluis

De podcast psycholoog

In elke aflevering wordt een psychologisch thema besproken en geven ze tips die je meteen kunt toepassen in het dagelijks leven.

Leren-plus Podcast tips
Ontwikkelingspsycholoog

Steven Pont

2021 – Marieke Ringrose vraag tips aan Steven Pont rondom motivatie problematiek van pubers.

Leren-plus Podcast tips
Ontwikkelingspsycholoog

Steven Pont

2018 – Steven is een no-nonsense psycholoog met een duidelijke kijk op onze risico mijdende maatschappij en de negatieve kijk die dat heeft op onze kinderen.

Psychologie en onderwijs

Leren-plus Podcast
Interview Johannes Visser met H. Bekkering

Waarom leren begint bij nieuwsgierigheid

Wie serieus neemt hoe onze hersenen werken zou het onderwijs radicaal anders inrichten, zegt hoogleraar sociaal-cognitieve neuropsychologie Harold Bekkering. Dan zou de nieuwsgierigheid van de leerling het uitgangspunt zijn en niet het lesboek.

Labels in het onderwijs ADHD ADD ASS Autisme
L. Hoogeveen en H. Bekkering

Labels in het onderwijs

De een heeft autisme, de ander ADHD en de volgende is hoofbegaafd. Labels zijn in het onderwijs inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Maar wat leveren ze ons op? Luister naar deze podcast waarin twee psychologen reflecteren op de vraag wat kinderen die leren nodig hebben en wat de zin en onzin van labels is.
Dit is een podcast van Radboud Reflects en de Radboud Docentenacademie.

Basisvaardigheden en leren

Leren-plus Basisvaardigheden Leeuwarden
Inspectie van onderwijs

Rekenonderwijs; hoe staat het ervoor en wat kan beter?

De inspectie maakt een reeks van 3 podcasts over basisvaardigheden. In deze aflevering gaan Sarah Bergsen (schoolleider basisonderwijs), Kees Hooyman (rekencoördinator voortgezet onderwijs) en Bauke Milo (onderwijsinspecteur) met elkaar in gesprek.

Podcast Leren kinderen Kirschner
Tjipcast 076 met Paul Kirschner:

Hoe leren kinderen?

In deze podcast praat emeritus hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner over 2 fundamentele vragen: Hoe leren kinderen? En wat is de rol van een leerkracht.
Paul Kirschner wordt gezien als internationaal expert, hij schreef meer dan 350 wetenschappelijke publicaties. Hij strijdt onvermoeibaar tegen ongefundeerde onderwijsmythes en hypes die volgens hem vaak meer kwaad dan goed doen. Want, waarom zou je met kinderen “zomaar” gaan experimenteren met radicaal nieuwe onderwijsvormen?
Met talrijke simpele maar krachtige voorbeelden legt Paul Kirschner glashelder uit hoe leren werkt. Zo spreekt hij uitgebreid over het verschil tussen ons werkgeheugen en het langetermijngeheugen. Maar ook over het belang om voort te bouwen op cognitieve denkschema’s en in te zetten op herhaling.